Jaargang 6
Nummer 1 - januari 2008
Nick Macklon - hoogleraar vruchtbaarheidsgeneeskunde

Frisdrank en zwangerschap

Frisdranken en zwangerschap, gaat dat samen?
Ik zou niet weten waarom niet. Waters en vruchtensappen passen natuurlijk sowieso goed in een gezond en afwisselend dieet: vocht en vitamines. Suikerhoudende frisdranken kunnen impact hebben op je gewicht of je bloedsuikerspiegel, maar dat geldt vooral bij excessief gebruik. Precies diezelfde kanttekening zou ik maken bij cola. Niets meer en niets minder.

Volgens zwangerschapsconsulente Diethild de Vries zou het fosforzuur in cola de opname van calcium blokkeren, terwijl dat een essentiële bouwstof is voor het ongeboren kind. Wat vindt u van die waarschuwing?
Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor die hypothese. Er is nooit onderzoek naar gedaan en dat zal ook niet gebeuren, want het is een erg onwaarschijnlijke aanname. Kalk is nota bene de enige stof die het lichaam in ruime mate op voorraad heeft. Wanneer er extra kalk nodig is voor de groei van het ongeboren kind, kan dat zonder problemen aan de eigen botten worden onttrokken. Dat vult het lichaam vanzelf weer aan.

Toch deed de waarschuwing van mevrouw De Vries nogal wat stof opwaaien. U ging er in het radioprogramma 'Kassa' zelf ook uitgebreid op in. Waarom deed u dat?
Alles wat met vruchtbaarheid te maken heeft, komt snel in het nieuws, zo heb ik gemerkt. Voor het publiek is het lastig om zelf onderscheid te maken tussen wat klopt en wat niet. Daar hebben journalisten een zekere verantwoordelijkheid in. Iedereen mag natuurlijk zijn mening geven, maar de media moeten wel kritisch blijven. Dat gebeurde in deze kwestie helemaal niet. Er werd vrij veel aandacht besteed aan een stelling van iemand die op dat gebied geen autoriteit heeft. Ik kom zelf uit Schotland en daar kennen we geen zwangerschapsconsulenten, maar voor zover ik weet heeft mevrouw De Vries geen erkende medische achtergrond.



Handboek PDD-NOS Column: januari 2008

Op het moment dat helemaal niemand een kritische kanttekening plaatste bij dit verhaal, heb ik toch maar aan dat radioprogramma meegewerkt. Vooral omdat vrouwen die zwanger zijn of willen worden, heel ontvankelijk zijn voor alle aan zwangerschap gerelateerde informatie. Als zij teveel waarschuwingen van verschillende kanten over zich heen krijgen, loop je het risico dat er een soort tegenreactie ontstaat. Dat ze gaan denken: 'Je mag ook helemaal niets meer. Ik ga gewoon mijn eigen gang.'

Welk drinkadvies zou u zelf willen geven aan deze doelgroep?
Ik zou het advies van de Gezondheidsraad volgen: drink geen alcohol. En vermijd een teveel aan suiker, want zwangere vrouwen zijn iets bevattelijker voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar uiteraard moet je op veel meer dingen letten in de periode vóór en tijdens de zwangerschap. Daarover hebben we onlangs met het UMC, het AMC, het Erasmus MC en het Erfocentrum (het nationale voorlichtingscentrum over erfelijkheid, zwangerschap, perinatale zorg en medische biotechnologie) een brochure uitgebracht: 'Gezond zwanger worden. Die is hier aan te vragen.

En wat zou u de frisdrankenindustrie willen meegeven?
Ik? Eeeh, nou… misschien kunnen ze een leuk drankje ontwikkelen voor zwangere vrouwen. Zonder al te veel suiker en bijvoorbeeld met toegevoegd foliumzuur en vitamines. Behalve vitamine A, want daar moet je juist weer niet te veel van binnen krijgen. Met een beetje een mooie campagne eromheen is daar vast wel een markt voor.

Meer info: www.frisdrank.nl